Wie is bij een bedrijfsoverdracht betrokken?.

Overdracht van het bedrijf, een vanzelfsprekende fase gedurende het ondernemerschap? Het klinkt misschien erg simpel, maar dat is het niet! U staat er nog van te kijken hoeveel invloed een bedrijfsoverdracht kan hebben. Een bedrijfsoverdracht is geen simpele transactie tussen een koper en een verkoper. Dat zou pas onvoorzichtig zijn. Ja, de koper en verkoper beslissen finaal over prijs, betaling en kennisoverdracht, maar is dit het? De koper en verkoper zijn echt niet de enige partijen die ermee te maken hebben. Een onderneming kent vele “stakeholders” zoals familieleden die betrokken zijn bij de onderneming, de klanten, leveranciers, banken, werknemers en overige aandeelhouders. Het is misschien niet het eerste wat in u opkomt als u denkt aan een bedrijfsoverdracht, maar het hoort er allemaal bij. Een bedrijfsoverdracht kan invloed hebben op al deze partijen.

Daarnaast zijn er bij de overdracht van een onderneming verschillende inhoudelijke partijen betrokken, zoals een bedrijfsovernamespecialist, die nauw samenwerkt met de accountant. Daarnaast zal een fiscalist en een jurist/advocaat ondersteunende diensten verlenen op onder andere het belastingtechnische en contractuele vlak. Voor de financiering van de overdracht wordt doorgaans beroep gedaan op een bank, maar ook een participatie- of investeringsmaatschappij wordt tegenwoordig vaker betrokken bij de financiering. Al met al een flink aantal diverse specialisten.

Het is van belang om alle betrokkenen in het proces van bedrijfsoverdracht op de juiste manier en op het juiste tijdstip te informeren of te betrekken bij het overnametraject. Een ervaren overnameadviseur kan zowel de regisserende functie vervullen als de inhoudelijkheid rondom de waardering en informeren van en onderhandelen met kandidaat-kopers.