Elk jaar starten duizenden mensen enthousiast met een eigen bedrijf en zijn er vele ervaren managers die met een eigen bedrijf willen starten. We noemen deze personen “management buy-in kandidaten” (MBI-kandidaten). In deze tiendelige reeks wil Adcorporate handige tips en tricks verschaffen voor MBI-kandidaten. Zij hebben namelijk een gemeenschappelijk doel: het realiseren van de droom van zelfstandig ondernemerschap.

De meeste ondernemers hebben nog nooit eerder een bedrijf overgenomen. Een aankoop van een bedrijf doet u niet elke dag en u krijgt niet de kans een mislukte koop terug te draaien en nogmaals te proberen. Een bedrijfsoverdracht is een complex spel met eigen spelregels. Ervaren adviseurs kunnen hun toegevoegde waarde bewijzen doordat zij hun eigen specialismen in kunnen zetten waarbij eenieder hetzelfde doel nastreeft.

De dingen die in een aankoopproces gedaan moeten worden, worden namelijk nooit door één adviseur volledig uitgevoerd. De meest voorkomende voorbeelden van dingen die gedaan worden zijn:

Opstellen overnamedocumenten

Het mag duidelijk zijn dat deze werkzaamheden door verschillende adviseurs uitgevoerd worden: het dealteam. Een multidisciplinair team waarbij elke expertise nodig is om het optimale resultaat te realiseren.

U bent niet de enige partij met een dealteam; ook de verkoper zal over zijn adviseurs beschikken. Hieronder volgt een opsomming van adviseurs die veelal onderdeel uitmaken van het dealteam en vanuit hun hoedanigheid een specifieke rol kunnen vervullen:

  • Overnameadviseur
  • Accountant (fiscalist) / Bedrijfsrevisor
  • Jurist / advocaat
  • Bank

In een volgend blogbericht gaan we dieper in op eenieders rol in het proces van bedrijfsoverdracht.

 

Lees onze vorige blogs in deze reeks:

  1. Kopen: bewustwording en oriëntatie
  2. Start-up of overname
  3. MBI – voorbereidingen
  4. Marktonderzoek
  5. Analysefase