Elk jaar starten duizenden mensen enthousiast met een eigen bedrijf en zijn er vele ervaren managers die met een eigen bedrijf willen starten. We noemen deze personen “management buy-in kandidaten” (MBI-kandidaten). In deze tiendelige reeks wil Adcorporate handige tips en tricks verschaffen voor MBI-kandidaten. Zij hebben namelijk een gemeenschappelijk doel: het realiseren van de droom van zelfstandig ondernemerschap.

In dit laatste artikel gaan we dieper in op het voorbereiden en uitbrengen van een bod.

Je hebt een geschikt bedrijf gevonden om over te nemen. Je hebt voldoende (financiële en commerciële) informatie ontvangen en mogelijk enkele gesprekken gehad met de verkoper. Je bent van mening dat je een toegevoegde waarde kan betekenen voor het bedrijf en je wenst het bedrijf over te nemen.

De volgende stap is dan om een indicatief bod, of ‘non-binding offer’ uit te brengen. Met dit bod laat u de verkoper weten dat u interesse heeft om het bedrijf over te nemen en peilt u naar de interesse van de verkoper. Het bod geeft een opening tot een onderhandeling met de verkoper, die dan mogelijk kunnen leiden tot een uiteindelijke overdracht van de onderneming.

Een bod bevat volgende minimale zaken:

  • Duidelijke vermelding dat het gaat over een indicatief bod;
  • Tijdsduur van het bod;
  • Overnameprijs;
  • Betalingsmodaliteiten;
  • Bepaling termijn kennisoverdracht;
  • Voorbehoud.

De term indicatief of niet-bindend bod geeft aan dat u verder geen verplichtingen heeft om over te gaan tot een aankoop.

De tijdsduur moet de verkoper de tijd geven uw bod te bestuderen en anderzijds zet het een bepaalde druk op de verkoper zodat hij niet te lang wacht om zijn antwoord te geven.

De overnameprijs is gebaseerd op de waardebepaling die u heeft gedaan of laten maken door een financieel adviseur. Je houdt hierbij tevens rekening met een onderhandelingsmarge. Je houdt daarbij ook rekening met je positie, bent u bijvoorbeeld de enige kandidaat of zijn er meer gegadigden. Tevens bepaal je voor jezelf een bovengrens.

De betalingsmodaliteiten bevatten uw wensen hoe en wanneer de overnameprijs betaald zal worden. Doorgaans zal de betaling plaatsvinden op datum van de overdracht van de onderneming, maar het is ook mogelijk dat er uitgestelde betalingen worden voorzien, die afhangen van nog te behalen resultaten in een bepaalde periode. Men noemt dit een ‘earn-out’ vergoeding. Anderzijds kan er ook gekozen worden om een bepaald bedrag te lenen van de verkoper, de zogenaamde vendor loan om een deel van de prijs te betalen.

De mate van de afhankelijkheid van de onderneming van de eigenaar / bestuurder en je eigen kennis van de sector zal de termijn van de kennisoverdracht of het aanblijven van de verkoper  bepalen. Indien de verkoper naast de kennisoverdracht nog actief blijft, zal het bod hiervoor ook een vergoeding vermelden.

Ten slotte is het gebruikelijk om voorbehoud te maken voor een succesvol boekenonderzoek en het bekomen van een financiering.

Een bod dat professioneel onderbouwd en opgebouwd is, zonder direct al te juridisch te zijn, maakt tevens een goede indruk bij de verkoper. Een bod geeft dan de aanzet tot onderhandelingen tussen koper en verkoper en geeft ook de eventuele bezorgdheden en behoeften van de koper weer. Het resultaat van die onderhandelingen is dan een principeakkoord wat dat op zijn beurt wordt vastgelegd in een intentieverklaring (Letter of Intent).

Lees onze vorige blogs in deze reeks:

  1. Kopen: bewustwording en oriëntatie
  2. Start-up of overname
  3. MBI – voorbereidingen
  4. Marktonderzoek
  5. Analysefase
  6. Een dealteam samenstellen
  7. Het dealteam: rollen en taken
  8. Onderhandelen
  9. Afronding